Assallammualaikum semua.....
Hi all!!...lama gile tak update blog...bukannyer apa...sebuk bebenor sejak 2 menjak ni..payah sikit nak menghupdet...kikikikiki....key ler, sebenarnya Diana nak citer pasal Hari Raya Haji yg lepas...Macam biasalah kan..rezeki hari raya ni mmg melimpah-limpah..(Alhamdullillah)...espeacially DAGING...hihihihiihi...boleh wat stock sebulan bagi family kitorang...(family kecik jer)...Disebabkan terlalu banyak lambakan daging, tulang temulang (buat sup sedappp)...dan barang2 sampingan lembu (buleh?)...tekak ni tetiba jer nak ubah selera...
Ibu: Babah, kita masak ikan hari ni nak tak?
Babah: Ermmmm....Ikan apa?
Ibu: Tak kisah, yang penting ikan...
Babah: Ermmm...dah siap cepat..
Ibu: Eh, nak g mana?
Babah: Pasar ler...kata nak ikan?
hihihihihihi.....sampai jer kat pasar, Mr. Hubby trus pilih ikan...(untuk makluman, dia mmg tau pilih ikan berbanding isterinya....sangat expert..)...Belek punyer belek...dia pilih ikan Jenak...pastu kitorg pergi beli sayur & bahan2 yang dimasak pada hari tue...Fuhhhh...penat...
sampai jer rumah, Mr. Hubby bagitau, yang dia nak masak lauk hari ni...walllah, tq sayanggg....(dapat relaks jap)...nak tau apa jadi kat ikan jenak tue....meh scroll kat bawah....
@
@
@
Ikan Jenak Kukus Pedas....ngancem... |
Sup Daging Korban Setia Kasih... |
Tukang masak yang malu nak bergambar... |
Ikan Jenak Kukus, Sup Daging, Rendang Ayam, Ketupat & Daging Masak Kicap.. |
Resepi Ikan Jenak Kukus Pedas...Versi Mr. Hubby..
Ikan Jenak - Saiz tak kisah pun, Di kukus (pastikan korang cuci dulu key..)
Kuahnyer...
3 ulas bawang merah.
3 ulas bawang putih
Halia
Cili api - suka hati korang nak banyak mana...nak lagi pedas, korang leh letak sepokok terus...(gurau jer key)
Cili Bangla - ni pun suka hati korang..ekcelly, cili ni nak bagi meriah lauk tue
Serai 2 batang, dititik
1 biji tomato
Daun bawang
kiub ikan bilis
Sos ikan
Sos tiram
Limau purut
Garam
Air
Cara-caranyer...
Memula, korang tumis kan bawang merah, bawang putih, halia sehingga naik bau..
pastu, korang masukkan serai, cili api, cili bangla, tomato...gaul rata, biar lagi harum,...cewah..
Bila dah agak2 harum semerbak, korang masukkan air perahan limau, sos ikan, sos tiram, kiub ikan bilis & air...godak2 kejap...bila dah masak, korang campakkan daun bawang....masa ni korang leh ler rasa apa-apa yang kurang....leh ler touch up sikit sebelum curahkan kuah ni atas ikan...
OK..bila dah rasa sedap & cukup semuanya...baru la korang tuangkan kuah tue atas ikan jenak tadi...makan panas2...for me, sedappppppp......kalu tekak korang rasa cam tak sesuai, minta maap yer....cuma nak share jer...
Nak Interprem gak.....Ini adalah pengat Ubi + Keledek kuning... Saya yang buat yer...kikiki |
With Luv...
Dee
Tiada ulasan:
Catat Ulasan